Yhteisömuusikkona sairaala- ja hoivaympäristöissä

Ihminen tarvitsee merkityksellisiä hetkiä elämäänsä ajasta ja paikasta sekä elämäntilanteesta riippumatta. Musiikin ja taiteen äärellä voidaan kokea tällaisia merkityksellisiä hetkiä. Musiikki ja taide voivat tuoda paljon hyvää sairaaloihin ja hoivalaitoksiin! Musiikki tarjoaa tilan tunteille, tuo lohtua ja iloa, auttaa joskus käsittelemään surua. Musiikki yhdessäolon muotona ja vuorovaikutuksen keinona kiinnostaa minua valtavasti!DSC_0530(1)

 

Erikoistuin yhteisömuusikoksi sairaala- ja hoivaympäristöihin Turun ammattikorkeakoulussa lukuvuonna 2017-2018. Erikoistumisopinnot (30 op.) järjestettiin tuolloin ensimmäistä kertaa ja kouluttajina toimivat alan suomalaiset uranuurtajat Liisa-Maria Lilja-Viherlampi ja Uli Kontu-Korhonen. Opintoihini liittyvä kehittämisprojektiraportti on otsikoitu ”Soiva Laakso – sairaalamuusikon työskentelyä Laakson sairaala-alueella”. Kaikkien sairaalamuusikko-opiskelijoiden artikkeleista ilmestyy syksyllä 2018 Turun ammattikorkeakoulun kokoomajulkaisu, jossa myös oma artikkelini on mukana.

Käytännön sairaalamusiikkityötä olen tehnyt sekä sairaaloissa että hoivakodeissa. Hoivamuusikkona olen työskennellyt erityisesti muistisairaiden parissa. Vuosina 2015-2018 työskentelin Vartiokylän seurakunnan ja Helsingin seurakuntayhtymän rahoittamassa kehittämisprojektissa Itä-Helsingissä. Projektissa tein käytännön musiikkityötä kuudessa eri palvelu- ja hoivakodissa kohdaten ihmisiä musiikki välineenäni. Musiikkia palvelukoteihin vietiin konserttikiertueiden, hoivamusiikkihetkien sekä huonekäyntien muodossa. Lisäksi pohdin ja kehitin yhdessä muiden työntekijöiden kanssa työtapoja muistisairaiden kohtaamiseen Vartiokylän seurakunnassa sekä VerkkoKanttori-nimistä työkalua työntekijöiden käyttöön. Koulutin ja luennoin aiheesta mm. kanttoreille ja vapaaehtoisille.

Sairaalamuusikkona olen toiminut mm. Jorvin sairaalan vastasyntyneiden teho-osastoilla ja lastenosastoilla, Turun yliopistollisen keskussairaalan vastasyntyneiden teho-osastolla ja lastenosastoilla sekä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan neurokeskuksen neurologisilla kuntoutusosastoilla Laakson sairaala-alueella.

DSC_0307-1

 

Kuvat: Kristiina Välimäki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s